Beproefde Nieuwjaarsrecepten

Beproefde Nieuwjaarsrecepten

Nieuwjaarsrecepten

Na de kerst ofwel eind december is het tijd om te bakken! Spekkendikken, Kniepertjes en Rolletjes! Dit bericht bevat de beproefde nieuwjaarsrecepten van een traditie!
Vroeger bakten mijn oma en moeder bij oma thuis in de keuken deze lekkernijen waar wij altijd wel een paar gingen “proeven” maar nu is het aan ons om de traditie in ere te houden.

De recepten:

Denk er aan: © copyright 2018 – Behoorlijk Inventief!
Bronvermelding en toestemming vereist!

Zoals mijn oma en moeder altijd gebruikten: (een rommeltje haha)

Recepten:

Denk er aan: © copyright 2018 – Behoorlijk Inventief!
Bronvermelding en toestemming vereist!

Nieuwjaarskoeken:

(Deze bakten mijn oma en moeder nooit, niet dat ik kan herinneren tenminste… maar het proberen waard!)

250 gram stroop
250 gram bruine suiker
500 gram meel tarwe
2 eieren
250 gram boter

Bereiding:

  • Suiker en stroop in ong. 250 ml heet water smelten.
  • Meel erdoor spatelen
  • Gesmolten boter erdoor

Een lepel vol op het ijzer en bakken.


Spekkedikken:

1 liter melk
1 kilo spekkedikkenmeel (Mulder-Pot Nieuwe Pekela)
1 theelepel zout
2 eieren
400 gram witte basterdsuiker
125 gram boter
3 – 5 eetlepels stroop (beetje op gevoel…)
3½ ons ontbijtspek
3 droge worsten

Bereiding:

  • Snij de droge worsten in dunne plakjes en de spek in vieren
  • Spekkedikkenmeel, zout en witte basterdsuiker in een kom doen en door elkaar mengen, ondertussen de boter en stroop in een pannetje smelten en mengen.
  • Doe de melk, eieren en boter met stroop in het droge mengsel en mix alles goed door elkaar.

Een eetlepel vol op het ijzer, 2 plakjes droge worst en een plakje spek er op leggen en bakken.


Kniepertjes:

500 gram bloem (patentbloem)
400 gram witte basterdsuiker
4 eieren (klein) of 3 grote eieren
150 gram boter

Bereiding:

  • Met koude handen de ingrediënten tot deeg kneden (bal) en zet dit ongeveer 30 minuten in de koelkast.
  • Neem van de bal een deel en rol dit tot een worst, snij in stukjes en maak hiervan knikkers. Als de knikkers te klein zijn krijg je kleine kniepertjes.
  • Leg een knikker op het ijzer en bakken.

Rolletjes:

500 gram bloem (goede tarwebloem nemen)
400 gram witte basterdsuiker
150 gram boter
2 eieren
iets zout
water ong. 3/4 liter iets minder

Bereiding:

  • Maak van de ingrediënten een dik pannenkoekbeslag
  • Lepel op het ijzer en bakken,
  • Daarna gelijk met een stokje een rolletje vormen, let op: heet! (dit proces gebeurde door mijn oma en moeder: Ma bakte en oma rolde)

Veel bak plezier en eet er smakelijk van!

Comments are closed.