Middeleeuws Ter Apel

Middeleeuws Ter Apel

slovenska-mede
mede van lindehoning

Zaterdag 5 september zijn we wederom naar Ter Apel geweest waar bij het klooster de middeleeuwen werd uitgebeeld zo goed en zo kwaad als het kan in deze moderne tijden. Het was zeker weer een geslaagde dag met een workshop zwaardvechten als hoogtepunt!

Het was ook wel even grappig om met een wichelroede (workshop) rond te lopen en allerlei lekkere dingen te proeven.
Dat er bij een kraampje geen zoete broodjes werden gebakken maar wel lindehoning zoete mede werd verkocht vonden wij helemaal niet erg en bij datzelfde kraampje ook nog eens meer soorten mede te mogen proeven al helemaal niet!

Aan de overkant werd bier gebrouwen maar wel zoals ze dat in de middeleeuwen deden. Bijzonder spul met een kaasachtige smaak.

Dagboekje: Een langer verslag (boring)

We kwamen in Ter Apel voor Middeleeuws Ter Apel om enigszins de sfeer van de middeleeuwen te proeven. Dat er dan dingen zijn die niet helemaal kloppen is eigenlijk niet te voorkomen in deze moderne tijd. (maar dat terzijde)

Johannes de Nar

Johannes is weg?We gingen eerst een verkennende ronde doen en we zagen al vrij snel onze kameraad Johannes de Nar! Dit grappig figuur heeft een aantal lepels variërend van heel groot tot heel klein waar hij dingen mee doet…

Na een aantal rondes gedaan te hebben en wat gegeten en gedronken omdat de inwendige mens vooral niet vergeten moet worden kwamen we bij het veld waar de kanonnen bulderden. Daar gingen wij ook een workshop zwaardvechten doen waar veel techniek bij komt kijken wat ik je wel kan vertellen! Na de jongens hartelijk bedankt te hebben gingen we maar weer eens verder.

Wichelroede

We kwamen bij een wichelroedeloper en gingen daar ook maar even meedoen. Of je er nu wel of niet in geloofd vreemd is het wel!

Mede

We waren er al eens langs gekomen maar nu gingen we toch even de verschillende smaken mede proeven! De drankjes bevatten honing waardoor ze dus ook naar honing smaken (duh) maar door de verschillende soorten honing wel heel verschillende drankjes. Dan zijn er ook nog soorten met kaneel, amandelen, kersen etc.
Bij een ander kraampje hadden ze limoen mede wat op een warme zomeravond gedronken kan worden als ranja bier. (Ik heb wel een fles gekocht, jam!)

Op het veld bij het zwaardvechten mochten we bij heren van de workshop komen zitten en een lekker stoofpotje mee komen eten. Lekker en ik heb het recept!

Rustig

Daarna was het eigenlijk heel rustig geworden en viel er niet heel erg veel meer te doen. Het werd ook best fris en de zin om nog naar de vuurshow te kijken was er ook niet echt meer.

Toch een leuk dagje en daar gaat het om toch?

Kijk ook eens op:

  1. http://www.middeleeuws-terapel.org – Informatie over middeleeuws Ter Apel
  2. http://www.johannesdenar.nl – De website van Johannes de Nar
  3. http://www.mars-swordfighting.com – De website van de zwaardvechters (Groningen!)
  4. http://hansbaars.nl – Hans Baars Wichelroede lopen

Op de eerste website staan nog veel meer interessante linken!!

Comments are closed.