Spoelhouder

Spoelhouder

Een spoelhouder

De eerste is klaar
De eerste is klaar

Mensen die vliegvissen en hun vliegen zelf binden gebruiken ze ongetwijfeld: een spoelhouder. Een spoelhouder is een simpel dingetje waarin je spoel met garen zit vastgeklemd.

Ik ben geen vliegvisser en maak al helemaal mijn vliegen niet zelf maar dat een spoelhouder een handig dingetje is ook voor de niet vliegvisser is wel zeker!

Zelf maken!

Omdat volgens mijn bevindingen materiaal voor de vliegvisser nogal schaars is in de hengelsportzaken en ik liever de lokale winkels bezoek dan via het internet te bestellen besloot ik vandaag om zelf maar een paar spoelhouders te maken.

Het materiaal

spoelhouder materiaal

Het materiaal bestaat uit:

  • wattenstaafjes
  • stevig ijzerdraad
  • kralen
  • garen
  • lak
  • secondelijm
  • baking soda

Het gereedschap

Het benodigde gereedschap bestaat uit:

  • Verschillende tangen
  • scherp mes
  • kwastje voor de lak

De werkwijze

De werkwijze is niet perse goed of fout maar dit werkt voor mij.

Het ijzerdraad

Maak twee stukken ijzerdraad op een lengte van ongeveer 15 centimeter.

Als de twee stukken krom zijn doordat het ijzerdraad opgerold zit kun je de stukken aan een kant in de bankschroef klemmen en de andere kant in een boormachine. Deze even laten draaien terwijl je met de boormachine aan het ijzerdraad trekt. Dan zul je zien dat het stukje ijzerdraad veel rechter is geworden.

Wattenstaaf

spoelhouder ijzerdraad en wattenstaafje

Snij de twee stukken watjes van het staafje af zodat alleen een mooi mini rietje overblijft. Plaats dit stukje tussen de twee ijzerdraden.

Secondelijm

spoelhouder lijm en baking soda

Ga nu met secondelijm over het stukje waar het wattenstaafje tussen de ijzerdraden zit, niet te zuinig, en strooi over de secondelijm een ruime hoeveelheid baking soda. Dit heeft als effect dat het secondelijm direct uithard of droog is! Doe dit ook aan de andere kant. Wanneer de laag te bobbelig of te dik is kan dit eventueel met een vijl netjes gemaakt worden!

Garen

spoelhouder garen

Was nu je spoelhouder maar klaar want nu komt ie echt van pas!
Wikkel (zoals je een oog op je werphengel vervangt…) het garen om je zojuist gemaakte gedeelte met lijm en baking soda. Wanneer dit klusje klaar is op de uiteinden even voor de zekerheid wat secondelijm druppen en waar de draad onder de wikkelingen vandaan komt ook een drupje.

Buigen!

spoelhouder buigen

Nu komt het er op aan! Het buigen van het ijzerdraad hangt af van de gebruikte spoelen met garen. Maak eerst een V vorm en plaats daartussen een spoel. Het gat in het midden van de spoel is nu de maat maar zoals op de foto te zien is komt daar de kraal. Maak de volgende knik dus hoger dan het gat van de klos zo blijft er meer ruimte voor latere aanpassingen. Op deze manier zal er een ruitvorm ontstaan. Dit moet gewoon geprobeerd worden en een tekening ervan kan ik dus niet geven…

De kralen

Plaats de kralen en buig het resterende ijzerdraad naar buiten om de kralen vast te zetten.

Lakken

spoelhouder lakken
Of eerst lakken voor het buigen…

Als alles maar vooral het buigen, het is echt een kwestie van proberen, is gelukt kun je het stukje met garen nog een laagje lak geven. De lak is niet echt om het mooier te maken maar het garen blijft met een laklaag op zijn plek zitten.

Eenvoudig dingetje

3 spoelhouders klaar

Het is een eenvoudig dingetje om te maken en superhandig! Probeer ook maar een te maken misschien komt ie ooit eens van pas! Behoorlijk Inventief!

Comments are closed.